Platba kartou Možnosť platiť kartou

Doprava zadarmo Doprava zadarmo pri
nákupe nad 50,- €

Možnosť platiť
kartou

Ikona doprava zadarmo Doprava zadarmo pri
nákupe nad 50,- €

Ikona kontakt Tel: +421905555555
Email: info@info.sk

POBOČKY SPOLOČNOSTI COBBYS PET

             

<   Lepok a jeho vplyv na citlivých psov

Čo je lepok ? 

Lepok alebo glutén je zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Spolu so škrobom sa nachádzajú v endosperme semien niektorých obilnín, ako sú pšenica, jačmeň, špalda či raž. Ovos sám o sebe lepok neobsahuje, no môže byť kontaminovaný, ak je pestovaný v blízkosti obilnín obsahujúcich lepok. Neznášanlivosť lepku je problém rozšírenejší, ako samotná alergia na lepok. Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni a raži. Často sa spája s problémami s trávením, alergiami, priberaním na váhe a podobne. Ak začne Váš pes mať príznaky neznášanlivosti lepku, je užitočné vedieť o zdrojoch tejto látky. Bezlepkové obilniny sú: kukurica, pšeno, pohánka, ryža, amarant a quinoa. Posledné dve spomínané pochádzajú z Ameriky a z oblasti juhoamerických Ánd. Povolené sú všetky výrobky zo zemiakov, z ryže a kukurice.

Čo lepok spôsobuje a prečo ho niektoré psy netolerujú ?

Väčšina psov toleruje pšenicu a ďalšie obilniny celkom dobre a nemajú žiadne nežiadúce účinky z ich konzumácie. Lepok je zvyčajne štiepený pankreatickými enzýmami v tenkom čreve. Avšak, niektoré psy, ako aj niektorí ľudia nemusia lepok tolerovať. U ľudí sa tento stav nazýva "celiakia". U psov sa nazýva" gluténom - indukovaná enteropatia", "neznášanlivosť lepku" alebo "citlivosť na lepok". U psov, ktorý sú citlivý na lepok, sa vyvinie chronické zápalové ochorenie tenkého čreva. Psy citlivý na lepok majú opakované alebo pretrvávajúce hnačky, chudnú, majú nezdravú srsť, strácajú telesnú kondíciu alebo len všeobecne neprospievajú.

Ako môže lepok spôsobiť tráviace problémy?

U psov, ktorý sú alergický na lepok, vzniká oneskorená reakcia z precitlivenosti (oneskorená alergická reakcia) v prípade, že sú kŕmený krmivom alebo pochúťkami obsahujúcimi lepok. Hoci presný priebeh tohto ochorenia nie je úplne objasnený, je isté, že imunitný systém psov trpiacich neznášanlivosťou lepku útočí na jeho gastrointestinálny (črevný) trakt v prípade, že príde do kontaktu s lepkom.

V tenkom čreve sa nachádzajú milióny klkov, ktoré zväčšujú povrch čreva pre vstrebávanie živín. Poškodenie sliznice znamená, že tieto klky miznú. Vyjadrujeme to slovom atrofia, ktorá je jednou s charakteristických známok celiakie. Medzi klkmi sa nachádzajú krypty. Krypty sa pri poškodení sliznice predlžujú. Choroba je charakterizovaná podstatnou stratou klkov v tenkom čreve a zmenšením absorpčného povrchu. Výsledkom uvedených mechanizmov je porucha resorpcie všetkých zložiek potravy (vitamínov, minerálov,cukrov, tukov a bielkovín).

Ktoré plemená môžu byť postihnuté ?

Neznášanlivosť lepku sa môže objaviť u všetkých plemien, ale je veľmi dobre zdokumentovaná u írskych seterov, samojedov a írskych jemnosrstých teriérov. Majitelia si zvyčajne všimnú známky tohto ochorenia v čase, keď pes dosiahne 6. alebo 7. mesiac veku.

Ako sa intolerancia lepku diagnostikuje?

Pri posudzovaní psa s údajmi o hnačkách, strate hmotnosti, zlej telesnej kondícii a celkovo zlého prospievania, väčšina veterinárov vykoná rutinné vyšetrenia krvi a moču. Pravdepodobne bude tiež robiť vyšetrenie stolice na parazity, brušné röntgenové snímky (röntgeny) a test exokrinnej pankreatickej insuficiencie. Výsledky týchto testov sú u psov, ktoré sú citlivé na lepok obvykle normálne. Jediný spôsob, ako definitívne diagnostikovať neznášanlivosť lepku je že,  pes dostane bezlepkovú diétu na 2 až 4 týždne a až nastane zlepšenie (takzvaný terapeutický test) ide o intoleranciu na lepok. Zviera by malo priberať na váhe a mali by prestať hnačky a jeho celkový zdravotný stav by sa mal normalizovať.

Ako sa intolerancia na lepok lieči ?

Našťastie je neznášanlivosť lepku úplne liečiteľná – nie však vyliečiteľná. Všetky príznaky vymiznú pri kŕmení bezlepkovou potravou. Je potrebné sa vyhnúť krmivu, ale aj pochúťkam s obsahom pšenice, raže, ovsa, jačmeňa alebo iných obilných zŕn. Pšenica je najproblematickejšou zložkou krmív pre psov. Geneticky modifikované zrná sú obzvlášť riskantné.

Ktoré pochúťky a krmivo pre psov sú bezlepkové ?

Všetky zdravé pochúťky pre psov WHIMZZES sú kompletne bezlepkové, vyrábané sú výlučne zo zemiakového škrobu, neobsahujú žiadne obilné zrná ani konzervačné látky. Produkty WHIMZZES navyše čistia zuby prirodzeným inštinktom psa hrýzť.

Granulované prvotriedne krmivo pre psov WELLCAN GOLD SUPER PREMIUM GRAIN FREE  alebo WELLCAN GOLD ADULT WILD AND POTATO neobsahuje pšenicu, sóju, ani žiadne iné obilniny obsahujúce lepok alebo geneticky modifikované ingrediencie.

Taktiež pečené krmivá OVEN-BAKED TRADITION GRAIN FREE . Tieto receptúry neobsahujú cereálne produkty, ale naopak obsahujú vyšší podiel živočíšnych bielkovín, ako väčšina porovnateľných produktov na trhu. Väčšina bielkovín pochádza z čerstvého mäsa, ktoré obsahuje esenciálne aminokyseliny potrebné pre zdravie a vitalitu vášho domáceho miláčika. Štúdie preukázali, že psy a mačky lepšie reagujú na bielkoviny a tuky z čerstvého mäsa a sú pre nich ľahšie stráviteľné a využiteľné.

OVEN-BAKED TRADITION GRAIN FREE  receptúry sú ideálne pre všetky vekové kategórie, pre rôzne veľké plemená a rôzne aktívne zvieratá, čo zjednodušuje voľbu receptúry. Ingrediencie sú vyberané veľmi dôsledne s dôrazom rôznorodej potreby vašich domácich miláčikov. Oven - Baked Tradition GRAIN FREE poskytne vášmu domácemu miláčikovi takú výživu, akú presne potrebuje.